In apropierea Manastirii Sihastria se gaseste Peștera Sf. Teodora, cunoscuta si sub denumirea de Schitul Sihla, un loc sacru cu o istorie bogata si o atmosfera spirituala aparte.

Legenda spune ca Sfanta Teodora si-a petrecut ultima parte a vietii in aceste locuri. Fiica lui Joldea Armasul, un dregator pamantean, a fost fortata de parinti sa se casatoreasca, desi ea isi dorea sa devina calugarita inca din copilarie. Dupa doar un an de casatorie, atat ea, cat si sotul sau, s-au retras la o manastire aproape de Pestera Sihla. In cele din urma, Sfanta Teodora s-a retras in pestera pentru a trai in ascultare fata de poruncile Domnului.

Rugaciunile si credinta ei au fost recunoscute de locuitorii din zona Pesterii Sihla. In momentul in care turcii au incercat sa o prinda, un perete al pesterii s-a surpat, permitand Sfintei Teodora sa treaca prin zidul crapat, scapand astfel din mainile turcilor cotropitori. Moastele sale au ramas in Pestera Sihla timp de peste 100 de ani.

In interiorul pesterii a fost construita o biserica dedicata Sfantului Ioan Botezatorul, datand din anul 1813. Constructia, realizata din barne de lemn de brad, este remarcabila prin rezistenta sa. Cu toate acestea, interiorul bisericii a fost refacut de-a lungul timpului.

Pestera Sf. Teodora de la Sihla este inconjurata de un peisaj impresionant, cu paduri de fag si conifere ce acopera relieful muntos din apropiere.

Este important de mentionat ca in zona Pesterii Sfintei Teodora de la Sihla, la doar trei kilometri distanta, se pot gasi facilitati de cazare, aproape de Manastirea Sihastria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *