Catedrala Mitropolitană din Iași este catedrala Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România. Aceasta are hramul Sfintei Parascheva, Întâmpinării Domnului și Sfântului Mucenic Gheorghe.

Catedrala din Iași este o clădire monumentală, cu plan dreptunghiular, marcată la colțuri de patru turle decroșate. Stilul său se inspiră din formele târzii ale Renașterii italiene, iar atât la exterior, cât și în interior, formele decorative sunt dominate de elemente baroce.

Domnitorul Mihail Sturdza a fost cel care a propus construirea unei biserici monumentale la Iași, fiind și principalul finanțator, alături de mitropolitul Veniamin Costache. Lucrările au început în 1833 și au durat până în 1839, conform planurilor arhitecților Gustav Freywald, Bucher și Mihail Singurov. În 1857, bolta principală s-a prăbușit, iar pentru decadelor următoare, biserica a rămas într-o stare deplorabilă. Apoi, în anul 1880, a doua piatră de temelie a fost pusă de către mitropolitul Iosif Naniescu, iar lucrările s-au încheiat în 1887.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *