Cunoscut și sub denumirea de “Izvorul Muntelui,” Lacul de acumulare Bicaz este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe râurile interioare din Romania. Aflat pe cursul superior al râului Bistrița, lacul s-a format datorită construirii barajului hidroenergetic cu același nume, care alimentează centrala hidroelectrică Bicaz-Stejaru, dotată cu șase generatoare.
Lacul Bicaz (Izvorul Muntelui) se întinde pe o lungime de 40 km, ocupă o suprafață de 33 km² și are un volum maxim de apă de 1.250 milioane m³. Fauna lacului cuprinde specii precum mreana, cleanul, lostrita, scobarul, moioaga, babușca, pastravul indigen, pastravul de lac și pastravul curcubeu, obletul, porcușorul și platica.
De-a lungul malului Lacului Bicaz, în localitatea Potoci, a fost amenajată o crescătorie de pastrav. În aceeași zonă, se găsește și Stațiunea de Cercetări Biologice Potoci-Bicaz a Universității “Al. I. Cuza” din Iași, care reprezintă singurul loc din Moldova unde se pot efectua scufundări.
Din portul amenajat în apropierea barajului Bicaz, turiștii pot opta pentru croaziere cu vaporul pe lac sau pot închiria bărci și hidrobiciclete. Oferind multiple opțiuni de cazare, fie la motel, fie în casuțe, Lacul Bicaz (Izvorul Muntelui) este locul unde Muntele Ceahlău se oglindește în zilele însorite, oferind peisaje de o frumusețe aparte.