Manastirea Ortodoxa Neamt, situata in comuna Vanatori-Neamt, judetul Neamt, reprezinta un important ansamblu monahal cu o istorie bogata si o arhitectura remarcabila.
Biserica, ctitorita de Stefan cel Mare, este piesa centrala a monumentului istoric, reprezentand un exemplu de arhitectura moldoveneasca. Ansamblul manastirii a fost imbogatit in timp cu noi elemente, cum ar fi pridvorul, amplasat in fata intrarii, sala mormintelor si gropnita, situata intre pronaos si naos, contribuind astfel la dimensiunile si monumentalitatea constructiei.
In prezent, Manastirea Neamt gazduieste doua biserici, doua paraclise, un turn-clopotnita cu 11 clopote, Seminarul Teologic “Veniamin Costache”, precum si un muzeu ce adăpostește o colectie de arta bisericeasca si Sala Tiparului.
Este important de mentionat ca Manastirea Neamt, cunoscuta si sub numele de “Ierusalimul ortodoxiei romane”, reprezinta cel mai mare si mai vechi asezamant monahal din Moldova.
Desi data exacta a constructiei manastirii nu este cunoscuta, traditiile locale atesta existenta acestui loc sacru inca de la sfarsitul secolului al XIV-lea. Primul document scris pastrat despre Manastirea Neamt dateaza din 7 ianuarie 1407, emis in timpul domniei lui Alexandru cel Bun, semnat de “Vladica Iosif”, o ruda apropiata a lui Petru Musat, care a devenit primul mitropolit al Moldovei.