Turnul lui Ștefan cel Mare se găsește în localitatea Piatra Neamț și a avut rolul său crucial de-a lungul timpului, fiind folosit ca loc de refugiu și apărare împotriva atacurilor inamicilor. La parter, se află o încăpere cu boltă semicilindrică și două ferestre mici în peretele sudic și vestic, iar accesul se realizează printr-o intrare directă, situată pe latura de miazăzi.
La primul etaj, accesul era inițial asigurat printr-o scară mobilă, înlocuită în prezent cu o scară fixă metalică. Camera clopotelor era accesibilă printr-o scară interioară fixă. Foisorul de pază de la turn a fost adăugat în epoca modernă.
De menționat este faptul că în prezent, turnul-clopotniță are montat un alt ceas decât cel original, datând din anul 1920, și a avut perioade în care nu a funcționat.
Istoricul Turnului lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț arată că acesta, înalt de 20 de metri, a fost construit ca o necesitate în 1499, un an după construcția bisericii. Turnul, realizat din piatră brută și întărit cu patru contraforturi care îi subliniază profilul zvelt, avea inițial o înălțime de 19 metri, iar în secolul al XIX-lea i s-a adăugat un etaj (ceasornic). La baza turnului, lățimea măsoară 5,8 metri.
Pentru a ajunge la Turnul lui Ștefan cel Mare, trebuie să vă îndreptați către nord-vest de Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul” din Piatra Neamț.