Crucea Eroilor Neamului, cunoscută și sub numele de Crucea de pe Caraiman, situată pe Valea Prahovei, a fost construită între anii 1926 și 1928 prin inițiativa Majestății Sale Regina Maria, pentru a omagia Eroii căzuți în lupta pentru întregirea neamului în Primul Război Mondial. Această emblemă a orașului Busteni a fost instalată pe creasta Munților Caraiman la o altitudine de aproximativ 2.290 de metri, având o înălțime de 33 de metri și o lățime de 14 metri, cu o fundație din beton înaltă de 15 metri.

Materialele folosite în construcția celei mai înalte cruci din Europa au fost transportate în parte cu ajutorul magarilor și în parte cu funicularul Fabricii de Celuloză din Busteni. Mai târziu, acestea au fost preluate de către localnici de la Cantonul Schiel, situat la altitudinea de 1960 de metri. Pe timp de noapte, Crucea de pe Caraiman este iluminată de 300 de becuri de 500W fiecare, oferind un spectacol fascinant privitorilor de pe Valea Prahovei.

Pentru a ajunge la Crucea de pe Caraiman, există două opțiuni: un traseu dificil pe jos sau cu telecabina din Busteni până la Babele, la un cost de 32 de lei pentru adulți și 18 lei pentru copii. De la Cabana Babele, o potecă îndreptată spre nord-vest urcă în direcția Muntelui Caraiman, ajungând la Crucea Eroilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *