Situată în plină ascensiune în perioada de dinainte de 1989, stațiunea Sovata și-a păstrat astăzi farmecul neatins.
Amplasată la o altitudine de 490 de metri, Sovata oferă turiștilor numeroase facilități de explorat, fiind recunoscută peste hotare drept una dintre cele mai performante stațiuni balneoclimaterice din România. Aceasta dispune de unul dintre cele mai mari lacuri heliotermale din țară, cunoscut sub numele de Lacul Ursu.
Apele sărate ale Lacului Ursu, în combinație cu namolul sapropelic prezent aici, contribuie la recuperarea afecțiunilor ginecologice, reumatismale și a celor nervoase periferice. Stațiunea Sovata se bucură în prezent de numeroase hoteluri moderne, oferind turiștilor un climat subalpin și liniștea padurilor care o înconjoară, transformând-o într-o adevărată oază de relaxare.
Bine de știut:
- Temperatura apei din interiorul Lacului Ursu crește odată cu adâncimea, fiind mult mai caldă în adâncuri decât la suprafață.
- Desigur, chiar dacă efectele terapeutice ale stațiunii Sovata au fost descoperite încă din 1597, aceasta a devenit stațiune balneo abia în 1850.
- Prezența mai multor lacuri în zonă, precum Ursu, Aluniș, Verde, Roșu, Negru, Mierlei, și Șerpilor, a contribuit la apariția unor efecte tămăduitoare în tratamentul afecțiunilor reumatice.
- Temperatura apei în Lacul Ursu variază de la 20 de grade Celsius la suprafață, până la 60 de grade la o adâncime de 1,5 metri.
- Stațiunea Sovata oferă o varietate de tratamente moderne, inclusiv băi calde în bazine sau căzi, băi în ape sărate, împachetări cu nămol și altele, menite să amelioreze diverse afecțiuni, precum cele ginecologice, reumatismale degenerative, inflamatorii și abarticulare, afecțiuni posttraumatice și neurologice periferice.