Frecventată anual de mii de turiști, stațiunea Cheia se află la poalele munților Ciucas, la mai puțin de 60 de kilometri de Ploiești, în comuna Maneciu.

Turiștii care ajung în stațiunea Cheia sunt încântați de numeroasele trasee turistice care pornesc de aici și urcă până pe crestele cele mai înalte ale munților. Iată câteva dintre cele mai importante trasee turistice din stațiunea Cheia:

 1. Vârful Ciucas – Saua Ciucas – Plaiul Domnesc – Poiana Dalghiu – Dalghiu – Vama Buzaului
 2. Podul Teslei – Piciorul Teslei – Poiana Tesla – Piatra Dudului – Saua Tigai – Muntele Chirusca – Cabana Ciucas
 3. Maneciu Pamanteni – Cheia – Piscul Turistilor – Culmea Buzaianu – Muntele Zaganu – Muntele Gropsoare – La Rascruce
 4. Cabana Muntele Rosu – Muntele Rosu – Culmea Gropsoare
 5. Cheia – Valea Cheitei
 6. Cabana Ciucas – Muntele Chirusca – Saua Chirusca – Culmea Piatra Laptelui – Izvorul Laptisorului – Pirusca – Valea Strambu – Piatra Miticului – Dealul Seciului – Vama Buzaului
 7. Cabana Muntele Rosu – Paraul Rosu – Valea Berii – Stana Bratocea
 8. Poiana Tesla – Muntele Tesla – Muntele Dungu – Poiana Dalghiu – Vama Buzaului
 9. Culmea Zaganu – Coltii Vanatorului – Paraul Sterp – Paraul Alb – Poiana Stanii
 10. Maneciu Pamanteni – Cheia – Pasul Bratocea – Releu – Coltii Bratocei – Culmea Bratocea – Saua Tigailor – Vârful Ciucas – Cabana Ciucas

Stațiunea Cheia oferă tratamente pentru numeroase dereglări hormonale, dereglări de creștere, anemii, hipertiroidism, astenie nervoasă sau rahitism. Presiunea atmosferică montană, aerul curat și lipsa poluării conferă acestei stațiuni proprietăți terapeutice benefice pentru tratarea afecțiunilor menționate mai sus.

Cheia este o destinație turistică activă pe tot parcursul anului. În sezonul cald, oamenii se îndreaptă aici pentru relaxare și îmbunătățirea stării de sănătate, datorită aerului ozonat excelent, lipsit de praf și alergeni, precum și a expunerii la razele UV. În timpul iernii, turiștii aleg stațiunea pentru traseele montane accesibile, alpinism și pârtia de ski.

Desigur, accesul către Cheia nu este întotdeauna plăcut, dar odată ajuns în mijlocul naturii, toate inconveniențele sunt uitate. Stațiunea este recomandată nu doar pentru peisajul său plăcut și liniștitor, ci și pentru numeroasele atracții turistice din împrejurimi.

Bine de știut:
Pentru a ajunge la Cheia, se recomandă urmarea traseului București – Ploiești – Maneciu – Cheia, stațiunea fiind situată la 60 de kilometri de Ploiești. În zonă, opțiunile de cazare sunt diverse: pensiuni, vile și hoteluri pun la dispoziție servicii pentru cei ce doresc o oază de recreere.

Tratamente oferite în Cheia:

 • Astenie nervoasă
 • Rahitism
 • Suprasolicitare fizică și psihică
 • Dereglări de creștere juvenilă
 • Anemii secundare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *