Singura în Europa, Sinagoga de lemn “Baal Sem Tov” din Piatra Neamț reprezintă una dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu din acest oraș. Monument cu o istorie îndelungată și, pe alocuri, controversată, această sinagogă este o mărturie a numeroasei comunități evreiești care a existat în oraș încă din Evul Mediu.
Deși a fost supusă mai multor perioade de restaurare, linia sa arhitectonică păstrează specificul clădirilor din târgul de altădată, îmbinat cu caracteristicile sinagogilor din lemn construite în Polonia și Boemia.
Interiorul sinagogii se desfășoară pe două etaje și adăpostește chivotul care conține cele 14 Torah. Acesta este sculptat în lemn și prezintă trei niveluri, bogat colorate și decorate, precum și un coș cu fructe, simbolul sacrificiilor aduse în Templul din Ierusalim. În mijlocul sinagogii se află Bima, un podium pe care stă așezat pupitrul de la care se citește Torah.
Sinagoga “Baal Sem Tov” este singura sinagogă de lemn din estul Europei păstrată intactă, cu întreaga sa valoare simbolic-religioasă, legendară și arhitecturală.
Istoricul Sinagogii din Piatra Neamț se întinde până în anul 1766 și, conform unor specialiști, este considerată cea mai veche sinagogă din România, posibil și din sud-estul Europei.