Rezervația geologică și paleontologică Repedea se întinde pe o suprafață de 47,47 hectare și este situată în partea de sud a județului Iași.
Rezervația se află la limita dintre Podișul Central Moldovenesc și Câmpia Moldovei, la intersecția dintre silvostepă și pădure. Profesorul Grigore Cobalcescu, primul profesor de geologie și mineralogie de la Universitatea din Iași, a descoperit într-o scobitură apărută pe Dealul Repedea un bogat zăcământ fosilifer captiv în calcar oolitic. Rocile și gresiile calcaroase, puternic fosilizate, au demonstrat existența unei Mari Sarmatice în această zonă.
Teritoriul actual al Dealului Repedea era acoperit de apele Marii Sarmatice, întinzându-se pe un teritoriu extins între Viena de astăzi și Munții Tian-Shan din Asia Centrală. Aici s-a format un masiv calcaros din scheletele de scoici cimentate, după retragerea Marii Sarmatice.
Printr-o hotărâre a Consiliului Județean Iași din 1994, rezervația a fost declarată de importanță avifaunistică, deoarece aici se găsesc 117 de specii de păsări din totalul de 383 de specii semnalate în fauna României.
Bine de știut: Dealul Repedea a fost declarat monument al naturii și a devenit prima rezervație paleontologică din țară în anul 1955.