Aflată în incinta Stațiunii Biologice Marine „Prof.dr. Iona Borcea”, rezervația de dune marine de la Agigea reprezintă o arie de interes pentru mii de turiști ajunși pe litoralul românesc. Unică în țară și în România, rezervația de dune marine adăpostește specii de plante foarte rare, printre care ciucușoara de nisip, volbura de nisip sau cărcelul.
După cum îi spune și numele stațiunii, rezervația a fost înființată la ideea lui Ioan Borcea în anul 1928 și a fost integrată în Institutul Roman de Cercetări Marine. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, rezervația de dune marine a avut de suferit din cauza faptului că, după retragerea Institutului, a fost îngrădită cu un gard din prefabricate, ceea ce a condus la modificarea climatului prielnic plantelor. Aceasta a dus în cele din urmă la distrugerea în totalitate a acesteia. Turmele de oi și vite au început să pască în interiorul rezervației fără nicio mustrare că încălcau un teren care fusese până nu demult o valoare pentru țară.
Cu toate acestea, după anul 1990, rezervația de dune marine de la Agigea a intrat sub protecția Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”. Începând de atunci, gardul a fost refăcut, iar rezervația a început să fie protejată, adăpostind astfel 346 de specii de plante vasculare și 8 specii de mușchi marini. Nu putem uita nici de faptul că în rezervație, broasca țestoasă dobrogeană a devenit ocrotită de lege.
Bine de știut: Încă din anul 2004, rezervația de dune marine a intrat sub ocrotirea Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.