Monumentul de la Adamclisi, cunoscut și sub numele de Mausoleul Tropaeum Traiani, amintește o parte din istoria poporului roman. Situat pe DN3, în apropiere de Mănăstirea Sfântului Andrei și Cobadin, Monumentul de la Adamclisi amintește de luptele crâncene care s-au dat pe acest teritoriu, ce astăzi este unul românesc. În jurul Monumentului, putem admira o zonă deluroasă destul de frumoasă, care este parte integrantă în Munții vechi ai Dobrogei. Dacă te afli chiar în mijlocul satului Adamclisi, căci aici se află situat monumentul, nu poți să nu îi remarci înălțimea și frumusețea, ca și când anii vremurilor nu l-ar fi atins.

Mausoleul de la Adamclisi a fost ridicat în anul 109 de Împăratul Traian, drept simbol pentru a celebra victoria din anii 101-102 de la Adamclisi. La intrarea în Mausoleu, nu ai cum să nu remarci cele scrise mai jos:
„MARTI ULTOR[I]
IM[P(erator)CAES]AR DIVI
NERVA[E] F(ILIUS) N[E]RVA
TRA]IANUS [AUG(USTUS) GERM(ANICUS)]
DAC]I[CU]S PONT(IFEX) MAX(IMUS)
TRIB(UNICIA) POTEST(ATE) XIII
IMP(ERATOR) VI CO(N)S(UL) V P(ater) P(atriae)
VICTO EXERC]ITU D[ACORUM]
ET SARMATA]RUM
Cele scrise mai sus se pot traduce astfel: „Lui Marte (zeul războiului) răzbunătorul,
împăratul cezar, fiul divinului Nerva, Nerva Traian, august, germanicul și dacicul (învingătorul acestor neamuri), preotul cel mai mare, pentru a XIII-a oară tribun, pentru a VI-a oară proclamat împărat, pentru a V-a oară consul, părintele patriei, victorios contra dacilor și sarmaților.”
Încă din momentul construcției, Monumentul de la Adamclisi avea 54 de basoreliefuri ce simbolizau anumite episoade din celebra luptă din anul 101 a Împăratului Traian.

Bine de știut:
Monumentul de la Adamclisi are o înălțime de 12 metri și un diametru de 30 metri. În schimb, deasupra acestuia se poate regăsi o statuie ce măsoară o înălțime de 10,75 metri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *