Cetatea romano-bizantina Dinogetia, se gaseste in comuna Jijila, la 11 km de Macin si 5 km de Garvan, judetul Tulcea.
Cetatea Dinogetia, este situata pe o mica insula numita nu intamplator de localnici

„Biserica” este situată pe o poziție naturală dominantă, având o vizibilitate extinsă către malul stâng, de la Barbosi-Galați până la Aliobrix, fiind înconjurată de ape. Săpăturile arheologice, începute de Gh. Ștefan în 1939 și continuând din 1949 cu implicarea unui colectiv, au descoperit aproape în întregime incinta cetății, reconstruită cel mai probabil în timpul lui Diocletian.

În timpul acestor săpături, au fost găsite numeroase cărămizi marcate cu sigla Legiunii I Iovia Scythica, iar în proximitatea cetății, un cuptor pentru ars țigle, datând cu monede de la Diocletian și Maximian. Cărămizi cu marcajele Legiunii a V-a Macedonica, Cohorta I Cilicum, Cohorta a II-a Mattiacorum și Classis Flavia Moesica, împreună cu fragmente ceramice și monede din perioada secolelor I–III d.C., confirmă existența unei fortărețe romane la „Biserica” și înainte de perioada lui Diocletian, cu toate că ruinele ei nu au fost încă identificate.

Din cetatea existentă în secolul al VI-lea, s-au păstrat zidurile de incintă, având o grosime de 3 metri și fiind străjuite de 14 turnuri. În interiorul incintei, se află ruinele unei bazilici, considerată cea mai importantă și mai veche de pe teritoriul țării noastre, precum și ale unor drumuri, unelte agricole și casnice, semnificând rolul militar al cetății.

Informații utile: După anul 1990, au început lucrările de restaurare, iar Dinogetia a devenit un important punct turistic.

Istoricul Cetății romano-bizantine Dinogetia din comuna Jijila: Prima mențiune despre cetate datează din secolul al II-lea d.H., făcută de geograful Ptolemeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *