Peștera Ursilor ne atrage prin frumusețile sale arhitecturale, adevărate sculpturi create de natură. Printre acestea se numără “Mastodontul”, “Draperiile din Galeria Ursilor”, “Lacul cu nuferi”, “Casuța Piticilor” și “Sfatul Bătrânilor”, fiecare statuetă fiind denumită astfel de către om, datorită formelor impresionante create de legile naturii.
Cu toate că oferă priveliști cu adevărat impresionante, peștera nu a fost o descoperire naturală, ci a fost creată artificial în timpul dinamitării unor cariere de marmură. Situată în Munții Apuseni, în apropierea comunei Pietroasa, la o altitudine de 842 de metri, Peștera Ursilor are o dimensiune de-a dreptul impresionantă, măsurând mai bine de 1500 de metri, cu două galerii suprapuse. Aici, vizitatorii pot admira stalactitele și stalagmitele, precum și urmele ursului de cavernă, dispărut acum mai bine de 15.000 de ani, și oasele de capră neagră, hienă de peșteră, leu sau ibex.
Legenda care însoțește denumirea peșterii provine de la urmele de oase ale ursilor care au cutreierat aceste regiuni acum mai bine de 15.000 de ani. Se spune că atunci când aceștia se apropiau de sfârșit, ursii veneau aici și se adăposteau până când li se apropia sfârșitul. Fiecare urs ar fi urmat ritualul strămoșilor săi, transformând peștera într-un adevărat mormânt pentru aceștia.
Traseul către peșteră poate fi parcurs doar cu autoturismul sau cu alte mijloace de transport în comun care operează în acele locuri. Plecând de la București, trebuie să parcurgi aproximativ 570 de kilometri pentru a ajunge aici. Trebuie să ții cont că temperatura în regiune este destul de scăzută chiar și în timpul verii, atingând un maxim de 10 grade Celsius.
În apropiere de Peștera Ursilor mai puteți vizita următoarele obiective turistice:
- Biserica din Lemn din Bradet – accesul se face cu mașina, la o distanță de 5 km
- Valea Sighieșului – un traseu de aproximativ 5 ore
- Platoul Padiș – accesul se face cu mașina prin localitatea Pietroasa
- Muzeul Flutur Aurel – etnografic
- Vârtop-Arieșeni – accesul se face cu mașina sau pe jos în aproximativ 7 ore
- Groapa Ruginoasă – Muntele Tapu – traseu care poate fi efectuat în 6 ore
- Vârful Tataroaia – de aici se vede Depresiunea Beiușului, Munții Codru și Bihorului, traseu de 5 ore