Pestera de la Zapodie face parte din complexul carstic Groapa de la Barsa, situat în Munții Apuseni, în zona Padiș. Intrarea în peșteră se află la altitudinea de 1090 de metri și are forma ogivală, fiind săpată în peretele ce închide mica Vale Zapodie. Deși impresia generală este că Pestera de la Zapodie ar fi ponorul acestei văi, în realitate, Valea Zapodie dispare în patul văii, la 40 de metri amonte de peșteră.

Prima sală a peșterii adăpostește un ghețar temporar, iar în partea finală, galeria prezintă numeroase meandre. Peștera de la Zapodie drenează în subteran întreaga apă din Groapa de la Barsa. Cursul sudic, care vine din Pestera Neagra, drenează astfel micul bazin închis Stevia Lupii, pâraiele central-sudice din Groapa de la Barsa și rețeaua de doline din jurul Ghetarului de la Focul Viu. Cursul nordic drenează Ghetarul de la Barsa și toate dolinele și pâraiele central-nordice din Groapa de la Barsa.

Este una dintre cele mai greu accesibile peșteri din țară, vizitarea ei necesitând o bună pregătire fizică și tehnică. Sunt necesare costume impermeabile, surse multiple de iluminat, corzi, blocatoare coborâtoare, barcă și pitone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *