Peștera Ialomitei este situată în Munții Bucegi, pe versantul drept al Cheilor Ialomitei.
Mănăstirea Ialomitei a fost construită în secolul al XVI-lea, chiar la intrarea în Peștera Ialomitei, fiind o ctitorie a voievodului Țării Românești, Mihnea cel Rău. La aproximativ 200 de metri în adâncul peșterii, se găsește o piatră numită „Piatra Altarului”, unde, conform tradiției, sihaștrii săvârșeau slujbele sfinte. În anul 1818, schitul a fost distrus într-un incendiu, fiind reconstruit într-un an de către preotul Gheorghe Ion Baltag și ieromonahul Gherontie din Pietroșița. Din păcate, pe 20 aprilie 1961, a fost din nou mistuit de flăcări și nu a mai fost reconstruit.
Peștera are mai multe săli, precum Sala Mihnea Vodă, Galeria Pasaj, Sălile Decebal și Sfânta Maria, legate între ele. Numele ultimei săli provine de la o stalagmită care seamănă cu statuia Maicii Domnului. Urmează apoi Sala Răspântie și cea mai mare sală, Sala Ursilor, cu o lungime de 72 de metri. Punctul terminus al peșterii se numește Altar, deoarece acolo se află un mic altar cu o cruce și lumânări aprinse.
Cum să ajungeți la Peștera și Mănăstirea Ialomitei:
Puteți ajunge la cele două obiective utilizând telecabina din Sinaia sau Busteni, apoi continuând pe jos. De asemenea, se poate ajunge cu autoturismul personal pe DJ 713 Cuibu Dorului – Saua Dichiului sau pe DJ 714 Moroeni – Peștera.