Casa memorială Mihail Sadoveanu se află în municipiul Iași și reprezintă un loc încărcat de istorie și creativitate. În anul 1918, scriitorul Mihail Sadoveanu și-a stabilit domiciliul aici împreună cu familia sa, locuind în această casă până în 1936, când s-a mutat la București.

În această locuință, Mihail Sadoveanu a scris aproximativ 35 de opere remarcabile, printre care se numără “Strada Lăpușneanu”, “Venea o moară pe Siret”, “Hanu-Ancuței”, “Zodia Cancerului”, “Baltagul” și primele două părți din “Frații Jderi”. În anul 1980, casa din Copou a devenit Muzeul Memorial “Mihail Sadoveanu”, un loc care adăpostește 1823 de obiecte ce au aparținut scriitorului, dintre care 36 sunt declarate patrimoniu național, și 21 de manuscrise. Cele șapte încăperi ale muzeului găzduiesc documente privind istoricul casei și a personalităților care au locuit aici, anii de școală și debutul scriitorului, lucrări de artă, obiecte personale ale familiei, primele cărți ale scriitorului, camera de primire a musafirilor și creații din perioada de apogeu a operei lui Sadoveanu. Muzeul prezintă și aspecte mai puțin cunoscute ale vieții lui Sadoveanu, precum pasiunile sale pentru pescuit, vânătoare și șah.

De asemenea, este important de menționat că casa a aparținut anterior lui Mihail Kogălniceanu și că, pentru o perioadă de trei ani în timpul Primului Război Mondial, a fost locuința marelui compozitor român, George Enescu. Această casă memorială oferă astfel o incursiune captivantă în viața și operele unuia dintre cei mai importanți scriitori români, Mihail Sadoveanu, și îmbină într-un mod unic istoria casei cu personalitățile remarcabile care au poposit aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *