Peștera Movile se află lângă Mangalia, în județul Constanța, și este unică în lume datorită ecosistemului său interior. Acesta funcționează pe baza chemosintezei și a fost separat complet de mediul exterior timp de circa 5,5 milioane de ani.

În total, aici s-au descoperit 35 de specii complet noi care trăiesc într-un mediu foarte bogat în hidrogen sulfurat, cu o atmosferă foarte săracă de oxigen, dar bogată în dioxid de carbon și metan.

Printre creaturile descoperite se află un miriapod care măsoară 10 cm, a cărui mușcătură este veninoasă. Conținutul de hidrogen sulfurat este de 8-12 mg/l. Atmosfera este săracă în oxigen (7-10%), dar bogată în dioxid de carbon (2-3.5%) și cu un conținut semnificativ de metan (1-2%).

Descoperirea peșterii Movile a fost o sursă de inspirație pentru scenariștii americani, care au scris o poveste plecând de la această descoperire, culminând cu producția filmului „The Cave” în 2005. Primăria Municipiului Mangalia a declarat Peștera Movile rezervație speologică.

Program de vizitare Peștera Movile: Peștera Movile din Dobrogea este în conservare, ceea ce înseamnă că doar cercetătorii au acces la ea.

În apropiere de Peștera Movile mai puteți vizita următoarele obiective turistice: Rezervația Naturală Obanu Mare, stațiunea Mangalia.

Adresa Peștera Movile lângă Mangalia:
Localitatea: lângă Mangalia, județul Constanța
Strada: 1 mai
GPS: 43.8254128, 28.5611019
Cum se ajunge la Peștera Movile: Peștera La Movile face parte din rezervația mixtă-speologică și morfogeologică Obanu Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *