Nu de puține ori am fost uimiți de ceea ce natura încearcă să ne arate prin frumusețile sale. Un loc destul de atractiv, creat doar prin efortul mamei natura, este Peștera Limanu din regiunea Dobrogei. Pestera este situată între stațiunile Mangalia și Vama Veche de pe litoralul românesc, într-un peisaj destul de plăcut, ce atrage an de an mii de turiști.
Atunci când pășești în peștera Limanu, nu poți să nu remarci locurile de refugiu de odinioară, dar și tavanul și pereții ciopliți destul de drepti. De asemenea, coridoarele destul de lungi ale pesterii te fac să te temi să te aventurezi prea mult înăuntrul acesteia, de frica că nu vei mai ști cum să te întorci. Tot aici, vom putea observa două altare în care cei ce veneau aici pentru adăpost se rugau bunului Dumnezeu.
Fauna din pestera este deosebit de bogată – vom putea întâlni atât pești, cât și foarte mulți lilieci.
Legenda:
Localnicii din regiune se întreabă și astăzi dacă pestera Limanu nu este aceeași cu pestera Keiris, locul de adăpost al geto-dacilor. S-a crezut astfel întrucât au existat urme evidente de locuire în subteran. La intrarea în peștera Limanu ați fi putut remarca câteva figuri cioplite pe pereții pesterii, dacă acestea nu erau distruse de vitregiile timpului. Alte legende susțin că uneori creștinii asupriți de furia paganilor veneau aici pentru a se adăposti, construind astfel altare de rugăciune și coridoare care duc către biserica satului.
Cu toate că i se spune peștera fără de capăt, specialiștii sunt de părere că aceasta are o suprafață de 3400 metri, una dintre ieșiri fiind localizată chiar pe teritoriul bulgăresc.
Bine de știut:
Posibilitățile de cazare sunt numeroase, cele două stațiuni între care se află Peștera Limanu, mai exact, Mangalia și Vama Veche, punând la dispoziția turiștilor atât locuri de cazare în pensiuni, cât și în hoteluri de lux.
Istoric Peștera Limanu din satul Limanu:
Primele atestări documentare ale pesterii datează din anul 1916, din data în care C.M. Ionescu a intrat pentru prima oară pentru a-i descoperi frumusețea.