Situat la 3 km de localitatea Darmanesti, în mijlocul unei păduri de gorun, pe un platou la o altitudine de 600 m, Palatul Stirbei ocupă o suprafață de 1.031 mp. Din parcul palatului, se poate intra în pădure, de unde se pot explora diverse trasee și chiar se poate urca pe Muntele Nemira.

Bine de știut:
Aici se găsește în funcțiune cea mai veche aducțiune de apă din județ, realizată în 1908 de ingineri germani. Aducțiunea aduce apă din munte, pe o distanță de aproape 8 km.

Istoric Palatul Stirbei din Darmanesti:
Palatul Stirbei a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului al XX-lea de meșteri italieni, după planurile arhitectului Nicolae Ghika Dudesti. Până în anul 1944, castelul a fost întreținut de familia printului Stirbei. Construcția masivă din cărămidă se întinde pe patru nivele, având și o aripă în formă de „L”. Între anii 1947-1977, clădirea a funcționat ca sanatoriu pentru T.B.C. Începând cu 1978, a fost transformată în tabără pentru copii. În tot acest timp, monumentul a suferit numeroase degradări, inclusiv avarii la structura de rezistență în zona turnului principal, din cauza neconformării la normele antiseismice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *