Situat la 3 km de localitatea Darmanesti, în mijlocul unei păduri de gorun, pe un platou la o altitudine de 600 m, Palatul Stirbei ocupă o suprafață de 1.031 mp. Din parcul palatului, se poate intra în pădure, de unde se pot explora diverse trasee și chiar se poate urca pe Muntele Nemira.
Bine de știut:
Aici se găsește în funcțiune cea mai veche aducțiune de apă din județ, realizată în 1908 de ingineri germani. Aducțiunea aduce apă din munte, pe o distanță de aproape 8 km.
Istoric Palatul Stirbei din Darmanesti:
Palatul Stirbei a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului al XX-lea de meșteri italieni, după planurile arhitectului Nicolae Ghika Dudesti. Până în anul 1944, castelul a fost întreținut de familia printului Stirbei. Construcția masivă din cărămidă se întinde pe patru nivele, având și o aripă în formă de „L”. Între anii 1947-1977, clădirea a funcționat ca sanatoriu pentru T.B.C. Începând cu 1978, a fost transformată în tabără pentru copii. În tot acest timp, monumentul a suferit numeroase degradări, inclusiv avarii la structura de rezistență în zona turnului principal, din cauza neconformării la normele antiseismice.