Opera Națională Română din Iași reprezintă o instituție publică de cultură care operează sub autoritatea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. Alături de Teatrul Național “Vasile Alecsandri” din Iași, Opera își desfășoară activitatea în centrul Iașului, într-unul dintre cele mai frumoase teatre din țară, clasificat ca monument istoric și datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Foaierul și sala de spectacole sunt impunătoare, fiind decorate cu creații artistice unice în România. Sala de spectacole are o capacitate de 740 de locuri, oferind o atmosferă deosebită pentru evenimentele culturale.

Opera Națională din Iași a fost condusă inițial de muzicianul și profesorul Ioan Goia. De-a lungul anilor, aceasta a fost condusă de personalități marcante ale vieții muzicale românești, printre care regizorul de operă George Zaharescu, dirijorul Ion Pavalache, regizorul Dimitrie Tabacaru, muzicologul și compozitorul Constantin Dediu și dirijorul Corneliu Calistru.

În prezent, Opera Națională Română din Iași are 259 de angajați, inclusiv 23 de soliști vocali, 28 de balerini și 60 de artiști lirici și coriști. Orchestra este formată din 55 de instrumentiști, capabili să abordeze un repertoriu variat stilistic, de la muzica preclasică până la cea contemporană, de la genul de operă la cel vocal-simfonic.

Istoria Operei Naționale Române din Iași începe odată cu prima stagiune în seara de 3 noiembrie 1956, cu spectacolul “Tosca” de Giacomo Puccini, sub conducerea dirijorului Radu Botez, regia artistică fiind semnată de Hero Lupescu, iar scenografia de Zoltan Gerzanich.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *