Obeliscul cu lei reprezintă o importantă atracție turistică pentru vizitatorii care ajung în Iași, fiind considerat cel mai vechi monument al orașului. Leii sculptați în piatră simbolizează țările europene cele mai puternice care au recunoscut independența Țărilor Române.

Istoricul Obeliscului cu lei din Iași este fascinant:

Inițial, monumentul a fost denumit „Monumentul Legilor Constituționale” și a fost ridicat pentru a comemora momentul în care Mihail Sturza a urcat pe tronul țării la 26 august 1834. Proiectul pentru Obeliscul cu lei a fost conceput de Gheorghe Asachi, având menirea de a aminti de reformele introduse de Pavel Kiseleff prin Regulamentul Organic din 1831.

Piatra de temelie a fost pusă la 8 noiembrie 1834, iar monumentul a fost finalizat în 1841. De-a lungul timpului, a suferit reconstrucții și consolidări, prima dintre ele având loc în 1904.

Obiectivele principale de vizitat în zona Obeliscului cu lei includ însuși monumentul, iar în apropiere se pot explora și alte atracții turistice precum Teiul lui Eminescu, Casa de Cultură Mihai Ursachi, Turnul de parașutism, Palatul Oștirii și Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Adresa Obeliscului cu lei din Iași este:
Localitate: Iași
Strada: Bulevardul Carol I nr. 31

Pentru a ajunge la Obeliscul cu lei, trebuie să vă îndreptați spre Parcul Copou din Iași, unde acest monument impresionant vă va aștepta să descoperiți istoria și simbolismul său într-un cadru natural deosebit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *