Palatul Culturii din Iași este unul dintre cele mai semnificative monumente istorice ale regiunii. În întreaga sa construcție, s-a încercat respectarea stilului neogotic. Inițial, palatul a fost ridicat pe ruinele curții domnești, care fusese distrusă mai târziu, în secolul al XIX-lea. De aceea, regele Ferdinand al României a luat decizia de a reconstrui ceea ce cu puțin timp înainte fusese inițiat de Alexandru Moruzi.

Stilul neogotic al clădirii își propune să evidențieze aspecte ornamentale frumos îmbinate. În exterior, Palatul încearcă să scoată în evidență elemente heraldice, cu porți semicirculare și două intrări laterale sub formă de turnuri. Accesul în palat se face urmând treptele unui turn donjon destul de impunător, unde putem întâlni o acvilă cu aripi deschise.

„Sala gotică”, „Sala Voievozilor” și „Sala Henri Coandă” adăpostesc opere de artă suficiente pentru a atrage admirația turiștilor în fiecare clipă, constituind principalele puncte de interes ale Palatului Culturii din Iași. Întregul complex cuprinde 298 de camere, având o suprafață de 36.000 de metri pătrați. Picturile care împodobesc clădirea și sălile menționate mai sus au fost realizate de artistul Ștefan Dumitrescu. Lambriurile care îmbracă „Sala Henri Coandă” sunt de o valoare remarcabilă, datorită modului în care culorile se îmbină cu structura lemnului de stejar.

Până în anul 1995, Palatul Culturii a găzduit Tribunalul Iași. Istoria sa a cunoscut și evenimente mai puțin plăcute, precum cutremurul din 1940 și bătăliile celui de-al doilea război mondial, când a devenit de multe ori punct de asediu. De aceea, autoritățile depun eforturi pentru reconsolidarea clădirii, astfel încât să se poată păstra toate elementele de ornament interior și exterior.

Bine de știut:
Palatul Culturii din Iași adăpostește în prezent Complexul Muzeal Național Moldova, care include Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă și Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu. Aici se găsește și sediul Bibliotecii Municipale Gheorghe Asachi.

Istoricul Palatului Culturii din Iași:
Construit la ordinul Regelui Ferdinand, palatul a fost ridicat în anul 1926, conform indicațiilor arhitecților Ion D. Berindey, Cerchez și Xenopol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *