Muzeul Satului din Bran este amenajat în curtea Castelului Bran și reprezintă un vestigiu cultural semnificativ al regiunii Bran. Cu o existență de peste 40 de ani, acest muzeu evidențiază arhitectura tradițională specifică satelor din Tara Barsei.

În interiorul muzeului, vizitatorii pot explora principalele tipuri de gospodării și locuințe, alături de diverse anexe gospodărești, toate reflectând ocupatiile de bază ale epocilor respective, precum agricultura, creșterea animalelor, prelucrarea lânii și a lemnului, etc. Muzeul Satului Brănean oferă o perspectivă asupra evoluției tipologiei arhitecturale, de la casele cu o singură încăpere la cele cu două și trei încăperi, cu tindă și diferite anexe.

Arhitectura caselor din zona Bran este distinctă prin utilizarea unei temelii de piatră, pe care se montează pereții din bârne de brad, îmbinate la capete, lipite cu lut și varuite cu alb. Acoperișurile caselor sunt realizate fie în patru ape, fie în două, utilizând șindrilă de brad. Proportiile armonioase ale caselor se încadrează perfect în peisajul montan din jur.

Muzeul Satului din Bran nu este doar o colecție statică de artefacte, ci o mărturie vie a bogăției culturale și tradițiilor acestei zone etnografice. Atrage atenția turiștilor care tranzitează Branul sau care își petrec sejururile la pensiunile din zonă, reprezentând un punct de atracție pentru cei interesați de autenticitatea și frumusețea tradițiilor locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *