Muzeul Municipal din Huși a luat ființă datorită eforturilor unui grup de intelectuali locali sprijiniți de autoritățile locale. Fondat pe baza colecțiilor școlare de la Liceul „M. Kogălniceanu” (actualmente „D. Cantemir”) și Liceul „Cuza Vodă”, precum și prin donații, muzeul și-a conturat identitatea prin organizarea colecțiilor în secțiuni distincte: arheologie, istorie și etnografie. În perioada până în 1979, muzeul a găzduit și o secție dedicată științelor naturii.

Exponatele arheologice oferă o imagine detaliată a istoriei străvechi a acestor meleaguri, cu o atenție specială acordată civilizației geto-dacice, evidențiate prin descoperiri în cetatea de la Bunești-Averești, cu contribuția semnificativă a fostei directoare a muzeului, Violeta Venturia Teodoru (născută Bazarciuc).

Sectiunea de etnografie pune în valoare meșteșugurile locale și tradițiile legate de activități precum agricultura, viticultura și albinaritul, prezentând obiecte de o valoare documentară și artistică deosebită. Colecția ilustrează industria casnică textilă prin diverse exponate cum ar fi scoarțe, ștergare și costume, reflectând și conservând modele și tehnici de lucru tradiționale, împreună cu o paletă variată de culori.

Muzeul din Huși dispune, de asemenea, de o colecție de artă plastică, includând lucrări semnate de artiști precum Gheorghe Tattarascu, Otto Brice, C. Angheluță, Adina Paula Moscu, Viorel Huși și alții. Aceste creații aduc o contribuție semnificativă la patrimoniul artistic al muzeului, ilustrând diversitatea și bogăția culturală a comunității locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *