Mausoleul Peneș Curcanul din Vaslui: Păstrând Vie Memoria Eroilor

Mausoleul Peneș Curcanul din orașul Vaslui reprezintă un monument impresionant și o emblemă a eroismului românesc. Ridicat în cinstea eroului Peneș Curcanul, care a jucat un rol semnificativ în Războiul de Independență din 1877, acest mausoleu este un loc de aducere aminte și recunoștință.

Istoric și Importanță:

  • Anul Construcției: Mausoleul a fost construit în anul 1934, sub îndrumarea sculptorului I. Scutari, cu contribuția remarcabilă a artiștilor Luise Severiano și Victor Bibuitto.
  • Dedicat Eroilor: Ridicat pentru a comemora eroii care au luptat în Războiul de Independență (1877-1878) și în Primul Război Mondial, Mausoleul Peneș Curcanul servește drept mărturie a devotamentului și sacrificiului acestora.

Caracteristici Principale:

  • Materialul de Construcție: Realizat din marmură și bronz, mausoleul impresionează prin noblețea și durabilitatea materialelor folosite.
  • Bustul lui Peneș Curcanul: În centrul mausoleului se găsește un bust al eroului Peneș Curcanul, oferind o reprezentare vividă a personalității sale.

Obiective de Vizitat:

  • Mormântul Sergentului Constantin Turcanu: Mausoleul adăpostește mormântul sergentului Constantin Turcanu, remarcabilul erou al anului 1877.

Atracții în Proximitate:

În apropierea Mausoleului Peneș Curcanul, puteți explora alte obiective turistice, precum Biserica Sfânta Treime, Parcul Copou și Muzeul Județean Ștefan cel Mare.

Contact și Adresă:

  • Adresă: Orașul Vaslui, Strada Andrei Mureșanu.

Cum se Ajunge:

Mausoleul se află în Cimitirul “Eternitatea” din Vaslui, oferind o atmosferă solemnă și respectuoasă în amintirea celor căzuți. Pentru a ajunge aici, urmați indicațiile locale către cimitir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *