Mănăstirea a fost construită între anii 1553-1564 de către domnitorul Alexandru Lăpușneanu, ca necropolă domnească a familiei sale. Biserica mănăstirii poartă hramul “Schimbarea la Față” și este sărbătorită în fiecare an pe 6 august. Mănăstirea a fost sfințită de mitropolitul Grigorie la data de 14 octombrie 1558.

Complexul mănăstirii este alcătuit din biserica propriu-zisă, trapezărie, casa domnească, fântână arteziană, zidul înconjurător – cu o grosime de peste 2 metri și o înălțime de 6-7 metri – prevăzut cu turnuri pentru apărare. A fost un centru de cultură și artă medievală, unde s-au lucrat cu măiestrie țesături, broderii, miniaturi, și s-au copiat cronici.

Constructia îmbină elemente de arhitectură medievală tradițională cu elemente ale timpului nou, constituind cea mai importantă operă de arhitectură moldovenească de la mijlocul secolului al XVI-lea și o prețioasă verigă de legătură între construcțiile lui Ștefan cel Mare și cele ale Movileștilor, dintre care cea mai importantă este Mănăstirea Sucevița.

Bine de știut:
În incinta bisericii se află mormintele lui Alexandru Lăpușneanu și a doua din fiicele sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *