Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Câmpulung Moldovenesc are hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

În anul 1823, diaconul Miron Ciuparca a construit pe terenul donat de Petru Grigorean o biserică din lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. La 20 iulie 1908, s-a pus temelia bisericii noi, inițiativa aparținând preotului Ioan Voloseniuc. Planul bisericii a fost întocmit de arhitectul Karl Romstorfer din Cernăuți. Construcția acestei biserici a costat 140.000 de coroane austriece și a durat 6 ani (1908-1913).

Biserica are formă de cruce (plan treflat), cu o temelie puternică construită din cărămidă și se încheie cu o turlă în vârful căreia veghează Sfânta Cruce, la înălțimea de 38 de metri. Acoperișul bisericii este realizat din țiglă smălțuită, multicoloră, în formă de solzi, comandată special de la Viena.

Iconostasul este realizat în lemn de tei de către maestrul Ioan Paslea. Între anii 1959-1963, biserica a fost pictată în interior de pictorul Iosif Keber din Târgu Mureș. După finalizarea lucrărilor, biserica a fost resfințită la 18 august 1996 de către arhiepiscopul Pimen Zainea al Sucevei și Rădăuților. Cu acest prilej, preotul paroh Petru Crăciun și preoții slujitori Doru Costineanu Beuca și Gheorghe Giosan au primit distincția de iconom stavrofor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *