Mănăstirea Secu este amplasată în comuna Pipirig din județul Neamț, în apropierea Parâului Secu și la poalele Muntelui Vasan. Acest așezământ monahal se prezintă sub forma unei cetăți medievale, cu ziduri groase, turnuri de apărare și turle.
În incinta complexului monahal de la Secu se găsesc două paraclise, respectiv Paraclisul „Adormirii Maicii Domnului” și Paraclisul „Sf. Nicolae”, deschise pentru vizitare pentru pelerini. În Paraclisul „Adormirii Maicii Domnului” se află raclele ce adăpostesc osemintele a doi duhovnici renumiți: Ieroschimonahul Vichentie Malau și Ieroschimonahul Antim Gaina.
Istoricul Mănăstirii Secu din comuna Pipirig este impresionant, aceasta fiind construită în anul 1602 cu sprijinul lui Nestor Ureche, mare vornic al Țării de Jos și tatăl cunoscutului cronicar Grigore Ureche.
Principalele obiective de vizitat la Mănăstirea Secu includ cea mai de preț icoană a mănăstirii, respectiv Icoana Maicii Domnului din biserica mare. Această icoană a fost oferită în anul 1647 de către domnitorul Vasile Lupu, ca semn de apreciere deosebită față de Mitropolitul Varlaam.
În apropierea Mănăstirii Secu, puteți explora și alte obiective turistice remarcabile. Mănăstirea se află în vecinătatea Mănăstirii Neamț, cea mai veche mănăstire din județul Neamț, și a Mănăstirii Sihăstria, cunoscută pelerinilor pentru părintele Ilie Cleopa.