Mănăstirea Pangarati a fost construită în anul 1560 de către Voievodul Alexandru Lăpușneanu și reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice. Situată în județul Neamț, în apropierea Cetății Neamțului, mănăstirea se află într-o locație pitorească, înconjurată de păduri înalte de conifere și foioase.
Denominarea mănăstirii provine din istorioarele povestite de Nicolae Iorga, din care reiese că demult în zona locuise un pustnic pe nume Pangratie, în apropierea pârâului. Mănăstirea a fost sfințită de către Grigorie, Mitropolitul Sucevei, așa cum atestă pisania mănăstirii:
„Cu binevoirea lui Dumnezeu și cu sporirea Prea Sfântului Duh și cu ajutorul marelui mucenic Dimitrie Izvorătorul de Mir s-au zidit și s-au sfințit Sfânta Mănăstire în numele Sfântului Mucenic și s-au sfințit de acesta Grigorie, Mitropolitul al Socevei, la anul 7068 din porunca lui Alexandru Voievod.”
Mănăstirea surprinde prin arhitectura sa unică în comparație cu celelalte mănăstiri din Moldova, având două biserici suprapuse integrate în aceeași clădire. Modul în care constructorul a reușit să realizeze această mănăstire unică conferă bisericii o dimensiune exterioară aparte, contrastând perfect cu decorul modest pe care acesta îl prezintă.
Informații utile pentru vizitatori:
Când ajungi la Mănăstirea Pangarati, vei găsi opțiuni de cazare în numeroasele pensiuni din întreaga regiune a Neamțului, beneficiind de tarife accesibile și servicii de calitate ireproșabilă.