Manastirea Oasa este o mănăstire relativ nouă, situată în comuna Sugag din județul Alba. Amplasată la 70 de kilometri sud față de Sebeș și la 57 de kilometri nord-est față de Petrosani, mănăstirea reprezintă o oază de liniște. Complexul monahal a fost construit în colonia Fetitei, din Valea Frumoasei, pe un platou, la poalele unui deal acoperit cu păduri de conifere.

Privind de pe acest platou, în fața noastră se desfășoară o priveliște foarte frumoasă, cu lacul de acumulare și hidrocentrala electrică în partea de jos, iar mai sus, coamele munților acoperite cu pădure de conifere. Situată la 40 de kilometri față de cea mai apropiată așezare umană și la peste 1.400 de metri altitudine, într-o zonă cu multă liniște și aer curat, mănăstirea oferă oportunitatea, în special tinerilor, de a cunoaște și a gusta din bucuria vieții duhovnicești autentice.

Biserica, realizată din lemn pe fundație de piatră, are forma unei cruci și o singură turlă acoperită cu șindrilă. Mănăstirea este închinată Adormirii Maicii Domnului, sărbătorită la data de 15 august, și Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, al doilea hram, celebrat la data de 27 iulie. Biserica de lemn a fost pictată în tehnică frescă între anii 1985-1986 de către pictorul Liviu Dumbrava din Gura Humorului.

Bine de știut: Până în anul 2000, a fost o mănăstire de maici, iar apoi, din cauza accesului greu, datorat altitudinii de 1.400 de metri, s-a transformat în mănăstire de călugări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *