Castelul Haller din Coplean, situat în județul Cluj, este înscris pe lista monumentelor istorice din această regiune și este cunoscut și sub denumirea de Castelul cu Scoici, datorită ornamentelor de deasupra ferestrelor.

Construcția castelului a avut loc între anii 1725-1771, în stil baroc, fiind inițiată de guvernatorul Transilvaniei, Ioan Haller. Legenda spune că pentru edificare s-a utilizat piatră adusă de la castrul roman de la Cășeiu. Inițial conceput în stil baroc, castelul a fost ulterior îmbogățit cu ornamentații rococo. În anul 1920, castelul a fost afectat de un incendiu, distrugându-se complet acoperișul în stil baroc.

Până în 1948, Castelul Haller a fost proprietatea familiei Haller de Hallerkö. Odată cu instaurarea regimului comunist, castelul a fost confiscat și transformat în CAP (Cooperativa Agricolă de Producție), devenind și spațiu pentru ateliere. După evenimentele din 1989, castelul a fost lăsat în paragină și se află în prezent într-o stare de ruină. Descendenții familiei Haller au demarat demersurile pentru recuperarea castelului și a celor cinci hectare ce aparțineau fostului parc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *