Barajul Gura Apelor, situat la intrarea în Parcul Național Retezat, pe valea Răului Mare, este o impresionantă construcție artificială. Acest baraj, cunoscut pentru dimensiunile sale imponente, a fost construit între 1975 și 1986 și reprezintă cel mai mare baraj de anrocamente și miez de argilă din Europa.

Cu o înălțime de 168 de metri și o capacitate de acumulare de 225 de milioane de metri cubi de apă, Barajul Gura Apelor se evidențiază prin magnitudinea sa. Dimensiunile totale ale acestui baraj depășesc de trei ori cele ale celebrei piramide a lui Keops.

Lacul de acumulare Gura Apelor, creat de acest baraj, se întinde pe o suprafață de 390 de hectare și conține un volum impresionant de 210 milioane de metri cubi de apă. Acest lac este alimentat prin captarea debitelor Răului Mare și a altor cursuri de apă din zonă.

În plus, pe cursul Răului Mare, au fost construite nu mai puțin de 10 hidrocentrale, cu o capacitate totală instalată de 134,3 MW. Aceste centrale asigură o producție medie anuală de 193 GWh de energie electrică. Astfel, pe lângă rolul său de acumulare a apei, amenajarea hidroelectrică contribuie la producerea de energie și la regularizarea cursului râului, atenuând riscurile asociate inundațiilor.

Deschis non stop pentru vizitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *