Mănăstirea Comana, aflată în comuna Comana din județul Giurgiu, a fost înființată de către Vlad Țepeș în anul 1461, ca o manastire-cetate. Cu toate acestea, în decursul secolului al XVI-lea, mănăstirea s-a ruinat în întregime.

Locul pe care a fost construită Mănăstirea Comana era inițial o insulă în mijlocul mlaștinilor, cu acces printr-o poartă situată în partea nordică a incintei, traversată printr-un pod de lemn, ușor de incendiat în caz de primejdii. În această perioadă, au fost descoperite urme ale unei biserici cu plan dreptunghiular, având o fundație din cărămidă și o parte superioară din bârne. Interiorul bisericii era tencuit și pictat, fiind identificate urme de vopsea roșie și albastru închis.

Istoricul Mănăstirii Comana din comuna Comana:
Odată cu demolarea bisericii de lemn din 1588-1589, ale cărei temelii au fost acoperite de clădirile din partea de sud a incintei noii mănăstiri construite de Șerban Paharnicul, mormântul lui Vlad Țepeș a dispărut, probabil sub aceste construcții, după aproape 130 de ani de existență. Astfel, înmormântarea celebrului domnitor în prima biserică a Mănăstirii Comana, ctitorită de el, deși este o ipoteză, rămâne cea mai plauzibilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *