Lacul Pangarati se găsește în Valea Bistriței, la altitudinea de 370 m, fiind delimitat la nord de Munții Stănișoarei și la sud de Munții Gotmanu. Acesta primește aportul de apă din Lacul Izvorul Muntelui-Bicaz și se alimentează și cu apele repezi deversate de râul Bistrița. Cu o suprafață de 155 ha, lacul se întinde între localitățile Poiana-Oanțu în amonte și Pangarati în aval.
Împreună cu Lacul Vaduri, Lacul Pangarati oferă condiții prielnice pentru hrănire și adăpost pentru păsările migratoare ce călătoresc pe culoarul de migrație est-carpatic. În adâncurile lacului, se regăsesc diverse specii de pești, printre care oblete, scobar, clean, știucă, caras, ghibort, biban, platică și roșioară.
Bogăția faunei și florei din această zonă protejată conferă Lacului Pangarati o frumusețe aparte. Apele sale adăpostesc o varietate de specii floristice și faunistice, contribuind la un ecosistem diversificat.
Din perspectivă istorică, Lacul Pangarati din comuna Pangarati a luat ființă în anul 1964, în cursul superior al râului Bistrița. Este primul lac de baraj amplasat în aval de hidrocentrala Dimitrie Leonida de la Stejaru.