Lacul Iezer-Ighiel, situat pe cursul superior al văii Ighiului, în sudul Munților Trascău, este considerat cel mai mare lac carstic din România. La o altitudine de 924 de metri, lacul se întinde pe o lungime de 450 de metri și are o lățime variabilă între 150 și 420 de metri, atingând o adâncime de 9 metri.

Un aspect deosebit al Lacului Iezer-Ighiel îl reprezintă faptul că este singurul lac din România aflat pe o suprafață calcaroasă. De asemenea, lacul este rezultatul unei alunecări de teren, formând un baraj natural, iar apa sa se scurge în subteran. Pe malul lacului se găsește o cabană aparținând direcției silvice, care poate fi închiriată pentru a oferi turiștilor ocazia de a se bucura de frumusețea peisajului înconjurător.

În împrejurimile lacului, se ridică câteva culmi domoale, printre care se disting vârfurile Grohotul Pragului (1238 m), Podul Horai (1224 m) și Vârful Serghii (1276 m). De asemenea, zona adăpostește și câteva peșteri care pot fi explorate.

Pentru a ajunge la Lacul Iezer-Ighiel, poți porni din Alba Iulia pe DN 74 până la Ighiu, urmând apoi DC 69 până la Ighiel și continuând pe drumul auto forestier până la lac, pe o distanță de aproximativ 10 kilometri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *