Fostul Palat al Comisiunii Europene a Dunării este situat în localitatea Sulina, județul Tulcea. Arhitectura clădirii, ce poartă amprenta unei universități, se încadrează în stilul neoclasic, prezentând o compoziție simetrică. Construcția acestui imobil impunător, cel mai notabil din Sulina, a fost finalizată în anul 1868. După înființarea Direcției Dunărea Maritimă (D.D.M.), aici au funcționat Capitania Portului Sulina, Casa de bani a Trezoreriei D.D.M. și o parte din serviciile auxiliare ale D.D.M. Imobilul a fost afectat de bombardamentele din Primul Război Mondial, fiind ulterior reconstruit. În perioada 1941-1944, a găzduit Comandamentul militar German. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, clădirea a fost incendiată, păstrându-se doar pereții de cărămidă. Pe parcursul anilor, au avut loc modificări interioare minore. Fotografiile vechi sugerează existența unor extensii la extremitățile frontonului principal, care au dispărut de mult.

Palatul și celelalte clădiri istorice din Sulina sunt astăzi mărturii tăcute ale perioadelor de glorie când orașul era frecventat de persoane înstărite, comercianți, aventurieri și pirați.

Bine de știut:
Palatul fostei Comisiuni Europene a Dunării este clasificat ca monument de patrimoniu și a servit drept sediu al Comisiunii Europene a Dunării până în anul 1921.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *