Biserica Lipovenească din Tulcea constituie una dintre destinațiile turistice apreciate atât de români, cât și de lipovenii sosiți în această zonă. Edificiul a fost construit pentru a servi comunității ruse lipovenești din oraș, una dintre cele mai numeroase grupuri etnice.

Biserica Lipovenească din Tulcea dispune și de un cimitir bine îngrijit, destinat nevoilor spirituale ale credincioșilor.

Bine de știut:
Biserica Lipovenească din Tulcea este dedicată Sfintei Paraschiva. În curtea bisericii se află mormântul unui preot rus care a slujit pentru enoriași ruși. De asemenea, în Tulcea există o altă biserică Lipovenească, construită în 1923, cu hramul „Înălțarea Domnului”.

Istoric Biserica Lipovenească din Tulcea:
Biserica reprezintă un adevărat monument istoric și cultural pentru comunitatea locală. Aceasta a fost construită în 1857 de sutele de credincioși ruși sositi din vecinele granițe și așezați în aceste meleaguri. Desi inițial nu a fost slujită de preoți, autoritățile au decis sfințirea ei în 1910, permițând astfel preoților ruși să slujească.

Începând cu Primul Război Mondial, preoții ruși nu au mai fost primiți în România, Biserica Lipovenească din Tulcea dobândind denumirea de „bspopovti” sau „Biserica fără preot”.

Începând cu anul 1990, arhiepiscopul Ghenade din Moscova a vizitat România ori de câte ori a fost necesar, pentru a hirotonisi preoți sau episcopi din Rusia, aceștia rămânând să slujească la biserica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *