Conacul Crupenschi, situat în comuna Podoleni, la aproximativ 23 km de Piatra-Neamț, reprezintă un monument istoric construit în jurul anului 1700. De-a lungul timpului, a suferit modificări semnificative în urma unor lucrări efectuate în anii 1850 și 1950.

Primul proprietar al conacului a fost un individ numit Centa, care ulterior l-a vândut familiei Prajescu. Legat de această familie, se cunoaște că Iancu Prajescu a fost fondatorul școlii de fete și a celei pentru băieți din comuna respectivă. Fiica sa, Maria Pulcheria Prajescu, s-a căsătorit cu avocatul Nicolae Krupenschi, descendent al unei familii poloneze de nobili, stabilită pe pământ românesc în jurul anului 1400.

Construcția conacului are un plan simplu, de formă dreptunghiulară, cu fațadele austere, lipsite de ornamente deosebite. Parterul este compus din încăperi joase și boltite, spre deosebire de spațiile ample și înalte de la etaj.

Un aspect important de menționat este că în dimineața zilei de 3 iunie 2011, Conacul Crupenschi a fost afectat de un incendiu devastator. Atât acoperișul, cât și etajul au fost complet distruse, iar parterul a suferit daune semnificative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *