Situată în lunca stângă a râului Teleajan, la aproximativ 15 km de Ploiești, Mănăstirea Zamfira reprezintă un lăcaș de cult cu o istorie ce datează din jumătatea secolului al XIX-lea. Din punct de vedere administrativ-teritorial, se găsește pe raza comunei Lipanesti, în imediata apropiere a satului Zamfira.
Complexul monahal cuprinde două lăcașuri de rugăciune: biserica veche, cunoscută și sub denumirea de biserica mică, situată în cimitir, și biserica mare. Mănăstirea Zamfira deține o colecție de obiecte bisericești de o valoare deosebită, printre care cruci, potire, vesminte și cărți vechi, considerate patrimoniu național.
Un element distinctiv și deosebit al acestui sfânt edificiu este reprezentat de pictura interioară, realizată între anii 1856-1857 de către marele pictor Nicolae Grigorescu, cu colaborarea fratele său, Gheorghe Grigorescu. Mănăstirea Zamfira sărbătorește două hramuri: Înălțarea Domnului și Sfântul Ierarh Nifon.
Istoricul Mănăstirii Zamfira din satul Zamfira este marcat de cutremurele din 1940 și, în special, cel din 1977, care au adus pagube semnificative clădirilor așezământului monahal. Aceasta a impus o amplă campanie de refacere desfășurată în perioada 1977-1982, sub îngrijirea Preafericitului Patriarh Iustin Moisescu.