Cetatea din Bologa se găsește în inima localității cu același nume, în județul Cluj. Prima atestare documentară a localității Bologa datează din 1304. Ca punct strategic pe drumul către Oradea, cetatea a îndeplinit un rol crucial, oferind, în același timp, adăpost populației locale în perioadele dificile din istorie.
Construită pentru a supraveghea drumul de la Oradea către Ardeal, Cetatea Bologa a devenit și un refugiu important pentru locuitorii zonei. În ciuda ordinului sultanului de a o demola, cetatea a rezistat inițial, dar a fost ulterior distrusă de explozii, lăsând în urmă doar un colț al zidului de apărare și turnul. În mijlocul secolului XX, turnul și-a pierdut acoperișul, probabil ultimul element din lemn al ruinelor. Singurul vestigiu rămas astăzi este piatra.
Bine de știut:
Ruinele cetății pot fi încă observate în zona denumită “Grădiște”, chiar dacă cea mai mare parte a teritoriului a fost folosită în scopuri agricole. În apropierea cetății se găsesc și ruinele unei băi romane. Pe malul opus al râului Hent se află o altă fortăreață, cunoscută timp de mai multe secole sub numele de Sebeswar, menționată pe majoritatea hărților Evului Mediu ale zonei.