Cetatea din Bologa se găsește în inima localității cu același nume, în județul Cluj. Prima atestare documentară a localității Bologa datează din 1304. Ca punct strategic pe drumul către Oradea, cetatea a îndeplinit un rol crucial, oferind, în același timp, adăpost populației locale în perioadele dificile din istorie.

Construită pentru a supraveghea drumul de la Oradea către Ardeal, Cetatea Bologa a devenit și un refugiu important pentru locuitorii zonei. În ciuda ordinului sultanului de a o demola, cetatea a rezistat inițial, dar a fost ulterior distrusă de explozii, lăsând în urmă doar un colț al zidului de apărare și turnul. În mijlocul secolului XX, turnul și-a pierdut acoperișul, probabil ultimul element din lemn al ruinelor. Singurul vestigiu rămas astăzi este piatra.

Bine de știut:
Ruinele cetății pot fi încă observate în zona denumită „Grădiște”, chiar dacă cea mai mare parte a teritoriului a fost folosită în scopuri agricole. În apropierea cetății se găsesc și ruinele unei băi romane. Pe malul opus al râului Hent se află o altă fortăreață, cunoscută timp de mai multe secole sub numele de Sebeswar, menționată pe majoritatea hărților Evului Mediu ale zonei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *