Cetatea Crăciuna este o fortăreață munteană situată în județul Vrancea, România. În proximitatea orașului Odobești există un loc cunoscut sub numele de „La Cetățuie”, iar conform unor cronicari și istorici, pe Dealul Odobeștilor se găsea în trecut Cetatea Crăciuna.

La a XXXIX-a Sesiune Națională de Rapoarte Arheologice, desfășurată de Compartimentul Arheologie din cadrul Ministerului Culturii și Cultelor și de Muzeul „Callatis” din Constanța, arheologul dr. Victor Bobi, alături de muzeografi Aurel Nicodei și Aurora Emilia Apostu, au prezentat, pe baza cercetărilor arheologice efectuate în 2004, o nouă ipoteză privind localizarea mult căutatei cetăți Crăciuna, indicând Florești (Câmpeneanca), lângă Focșani, ca posibilă locație.

Istoricul cetății Crăciuna din județul Vrancea indică o dată de construcție în secolele XIII-XV și fortificarea acesteia de către domnitorul Ștefan cel Mare, cu scopul de a asigura un avanpost în calea incursiunilor turcești. Aflată aproape de locul numit Socilor, Cetatea Crăciuna a fost ridicată de Radu cel Frumos și ulterior cucerită în 1482 de Ștefan cel Mare. Târgul asociat cetății nu a reușit să supraviețuiască luptelor și distrugerilor obișnuite din acea perioadă, decăzând la nivelul unui sat la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului următor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *