Ruinele Cetății Blidaru se găsesc la 4 km de Costești, pe platoul situat în partea de sud-vest a comunei Orăștioara de Sus, la altitudinea de 705 m, fiind considerată cea mai puternică fortificație a sistemului defensiv din Munții Orăștiei.
Pe o suprafață de 6.000 mp, se disting urmele a două cetăți, construite în perioade diferite: una așezată pe cel mai înalt punct al platoului, având patru turnuri, iar în interior se păstrează urmele unui turn-locuință.
Prima cetate, cea mai veche, se află în poziția cea mai înaltă și avea patru turnuri la colțuri și un turn interior folosit pentru locuință. Al cincilea turn, mai izolat, servea drept turn de pază în fața intrării. Pe lângă fortificația principală, au fost descoperite urmele unor numeroase turnuri izolate care vegheau văile masivului.
Construcția cetății Blidaru pare să fi implicat și maeștri greci. Ridicată în două etape, cetatea era o veritabilă capodoperă defensivă a acelei perioade, toate construcțiile din interiorul său putând fi folosite în lupta cu un eventual inamic.
De menționat:
În zona Cetății Blidaru se află și o altă construcție, unică în lumea dacică și probabil construită de un maeștri roman sau sub îndrumarea acestuia. Este vorba despre o cisternă de apă, construită în afara fortificației, deoarece izvorul care o alimenta se afla la o altitudine mai joasă. Această cisternă măsoară interior 8/6 metri și are o înălțime de 4 metri.