Castelul Sturdza, construit în perioada 1880-1904, se află în localitatea Miclăușeni, foarte aproape de orașul Roman, din inima Moldovei. Atunci când dorești să-l vizitezi, trebuie să cunoști o parte din trecutul său destul de tumultos. În prezent, castelul Sturdza se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Construcția castelului a fost inițiată din ordinul familiei Sturdza și a fost realizată în stil neo-gotic. Edificiul a fost ridicat pe domeniile familiei, dar a suferit deteriorări în timp din cauza trecerii anilor. În timpul Primului Război Mondial, castelul a fost transformat în spital, iar Maria Ghica Sturdza și Ecaterina Cantacuzino Sturdza au contribuit la îngrijirea răniților. Odată cu reformele agrare de după război, o parte din domeniile castelului au fost retrocedate localnicilor din Miclăușeni.

În anul 1944, castelul a intrat în posesia Ecaterinei Cantacuzino, care, însă, l-a părăsit din cauza temerilor generate de cel de-al Doilea Război Mondial care cuprindea România în acele vremuri. Castelul a servit drept loc de popas pentru soldații care treceau prin regiune. În 1947, Ecaterina Cantacuzino a donat castelul Episcopiei Romanului.

De-a lungul timpului, castelul a fost transformat în centru de plasament pentru copiii cu handicap psihic sever și o școală cu program special. Mai târziu, castelul a fost afectat de un incendiu de proporții, distrugând în totalitate acoperișul și mansarda.

Bine de știut: În prezent, există planuri de a transforma incinta castelului într-un muzeu și un centru de conferințe. De asemenea, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în a cărei stăpânire se află în prezent, a decis ca toate spațiile adiacente ale acestuia să servească drept adăpost pentru bătrâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *