Pestera Ponicova este săpată în malul stâng al Dunării, în masivul muntos Ciucaru Mare, reprezentând cea mai importantă peșteră din Defileul Dunării. Este cunoscută și sub denumirile de Pestera de la Gura Apei sau Pestera Liliecilor, datorită coloniilor de lilieci care locuiesc în Galeria Liliecilor.
Peștera este formată dintr-o serie de galerii care comunică între ele și se află pe două etaje. Etajul superior este în întregime fosil, în timp ce etajul inferior este subfosil. Galeria Principală (Galeria Ponicovei) leagă intrarea de la nivelul inferior al pârâului Ponicova cu intrarea de la nivelul Dunării, având o lungime de 400 de metri și o denivelare de 36 de metri. Această galerie atinge înălțimi de până la 26 de metri.
Bine de știut:
În interiorul peșterii au fost descoperite oase de urs și de hienă de peșteră, precum și vestigii ale culturii halstattiene.
Program de vizitare Pestera Ponicova:
Condițiile de vizitare sunt precare, deoarece peștera nu este amenajată pentru turism. Ea a fost declarată rezervație speologică datorită prezenței unor resturi fosile de Ursus spelaeus, un fragment de ceramică foarte veche și a unor specii endemice.