Situat în localitatea Macea, județul Arad, Castelul Macea este un monument istoric și arhitectonic deosebit. Împrejmuit de un parc dendrologic care acoperă o suprafață de 17 hectare, castelul se bucură de o ambianță încântătoare. Parcul se remarcă prin prezența unor specii de arbori și arbusti remarcabili, precum Ginko biloba (arborele pagodelor), Taxus baccata (Tisa), Juglans nigra (nucul negru), Corila colurna (alunul turcesc).

În incinta parcului se găsește și monumentul și mormântul comun al generalilor Damjanics și Lahner din armata revoluționară maghiară, executați la Arad în 1849. Ansamblul castelului, cu cele două corpuri de clădire, clădirile anexe, bazinul de înot, grădina cu sere și parc dendrologic, constituie o atracție remarcabilă pentru cei pasionați de istorie, frumusețe și artă.

Istoricul Castelului Macea din localitatea Macea:
Construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în stil neoclasic, Castelul Macea a fost edificat în două etape și are o configurație în forma literei “L”. Prima parte, decorată cu stema familiei Cernovici pe frontispiciu, datează dinainte de 1862 și precede o clădire din secolul al XVIII-lea. Aripa dreaptă, dincolo de turn, a fost ridicată între 1862 și 1886, când i-au fost adăugate și clădirile anexe. Începând cu anii 1956-1957, castelul a fost supus unor lucrări de restaurare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *