Pestera Huda lui Papara, situată în Munții Trascăului, reprezintă una dintre cele mai semnificative formațiuni de acest tip din România. Cunoscută pentru lungimea sa impresionantă și dificultatea explorării, peștera ascunde în interiorul său un curs subteran extins și o veritabilă cascadă.

Denumirea peșterii derivă din regionalismul „huda,” care înseamnă adăpost, groapă sau gaură în pământ, și „papara,” inspirată de la conducătorul creștin „papa,” simbolizând astfel adăpostul unui lider religios. Intrarea în peșteră se află la o altitudine de aproximativ 567 de metri, iar interiorul său adăpostește un autentic depozit de chiropterit.

Pe parcursul explorării, turiștii vor trebui să escaladeze Baricada Mare și să ajungă în zone precum „La lanțuri,” Labirintul Ludușan, Sala Tăcerii și Groapa Leilor, cu o denivelare de 102 de metri. Din Sala Crucii, se poate ajunge la Cascada Gemanată, iar aproape de aceasta se află capătul peșterii, numit de localnici „Lumea Frământată.”

Peștera Huda lui Papara a fost deschisă pentru vizitare în 1986, dar viiturile ulterioare au afectat amenajarea, astfel că în prezent poate fi explorată doar de către specialiști experimentați. Printre obiectivele principale se numără Sala Minunilor, cu o înălțime de aproximativ 102 de metri, și cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu specii variate și aspecte uimitoare.

În apropierea peșterii Huda lui Papara, puteți explora și alte atracții turistice, precum Vănătările Ponorului și Cascada Dalbina, mănăstirea Sub Piatră și peștera Poarta Zmeilor.

Contact Peștera Huda lui Papara din satul Sub Piatră:

  • Website: www.hudaluipapara.com

Adresa Peștera Huda lui Papara din satul Sub Piatră:

  • Localitatea: satul Sub Piatră, comuna Sălciua, județul Alba
  • Coordonate GPS: 46°22’52″N 45°22’52″E

Cum se ajunge la Peștera Huda lui Papara:

  • Se află în proximitatea pârâului Valea Morilor, un afluent important al Arieșului. Pentru a ajunge aici, urmați DN 75 în direcția Turda-Cămpeni, până în comuna Sălciua. Apoi, continuați pe un drum pietruit și parțial asfaltat către satul Sub Piatră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *