Cascada Sipote, situată în Munții Trascăului, pe teritoriul județului Alba, impresionează prin frumusețea și complexitatea sa. Cu o înălțime de aproximativ 10 metri, cascada se distinge prin debitul său considerabil.
Zona rezultată prin eroziunea de la baza cascadei oferă privitorilor imaginea unui mare lac involburat. Cascada Sipote este un fenomen carstic complex, care include:
- Un bazin de colectare a apei, parte a Platoului Bedeleu, plin de doline și ponoare periodice, situat la altitudinea de 1.100-1.200 de metri.
- Trei izbucuri situate la 400 de metri mai jos sub peretele de stâncă, cu un debit mediu prin care apa colectată pe platou ajunge la lumină, străbătând pachetul gros de calcare.
- Un pârâu lung de 800 de metri, care coboară de la altitudinea de 700 de metri la 430 de metri pe o albie abruptă și se varsă în râul Arieș.
- Un număr mare de cascade, cu înălțimi de până la 15 metri, răspândite pe stânci sau baraje de travertin.
- Gururi de travertin, bazine construite ca niște baraje din depunerile de calcar.
Accesul la Cascada Sipote se face cu ușurință, fie cu mașina dinspre localitatea Săpânța, fie pe jos dinspre Pasul Huta. Această atracție naturală oferă vizitatorilor o experiență captivantă în mijlocul peisajului montan, cu spectacolul impresionant al apei ce se prăvale într-un decor natural spectaculos.