Castelul Kemeny se află în localitatea Brâncovenești, județul Mureș. Lucrările de construcție ale actualei clădiri au început între anii 1557-1558, inițiate de familia nobilului Losonczi Dezsofi. În ultimii ani, proprietarii domeniului s-au schimbat frecvent, astfel că acest castel a trecut prin posesia unor personalități precum Bathori Zsigmond, Gabriel Bethlen, voievodul Ardealului, Mihai Viteazul – care, pentru o scurtă perioadă în 1600, și-a instalat oastea în Cetatea Brâncovenești – Bocskai Istvan, Bethlen Gabor, Rakoczi Gyorgy, iar în ultimii 300 de ani, a aparținut familiei nobiliare Kemeny.

Clădirea castelului, construită în stilul gotic-renascentist, impresionează prin cele patru turnuri. Accesul se realizează dinspre nord, printr-un pod care traversează șanțul cetății. Deasupra intrării se află un pitoresc balcon susținut de console de piatră, elemente arhitecturale întâlnite și la etajele turnurilor. Documentele vechi atestă existența unei cetăți din secolul al XIII-lea, apărată de ziduri și turnuri situate mai jos pe platoul pe care este construit castelul. Aceste structuri au fost distruse în timpul lucrărilor de reamenajare după război.

Important de menționat este că Castelul Brâncovenești a trecut prin posesia mai multor familii nobiliare până în anul 1948, când a fost naționalizat. În 1960, a fost supus unor lucrări de renovare și a fost transformat în azil pentru persoanele cu handicap psihic sever.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *