Castelul Teleki din comuna Gornești, județul Mureș, reprezintă un impresionant ansamblu arhitectonic construit de familia Teleki și este situat la aproximativ 17 km distanță de Târgu Mureș, pe malul stâng al râului Mureș. Cunoscut și sub numele de „cel mai frumos castel din Ardeal” sau „comoara Mureșului”, acest castel a fost construit în stilul Grassalkovich de către arhitectul Andreas Mayerhoffer din Salzburg. Înconjurat de un parc dendrologic cu statui alegorice, Castelul Teleki oferă o priveliște pitorească.

Istoric:
În anul 1405, moșia lui Somkereki Antal a fost dăruită lui Sigismund de Luxemburg ca recompensă pentru faptele de arme, iar fiul său, István, a construit o cetate parțial din piatră la Gornești. Aceasta avea două bastioane și două turnuri mai mici, fiind înconjurată de un șanț de apărare. În 1642, ultimul bărbat al familiei a decedat, iar moșia a trecut în posesia familiei Báthory și apoi la familia Teleki în 1674.

Perioada comunistă:
După cel de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost jefuită, iar biblioteca a fost distrusă. În 1949, ansamblul a fost naționalizat, iar între 1956 și 1962, a fost transformat într-un preventoriu pentru copiii cu tuberculoză. Au avut loc renovări și modificări, inclusiv transformarea clădirii pentru noile funcțiuni.

Perioada postcomunistă:
În 2006, ansamblul a fost retrocedat și a revenit în posesia urmașilor familiei Teleki în 2011. Actualii proprietari doresc restaurarea atât a palatului, cât și a parcului, pentru a reintroduce aceste locuri în circuitul turistic. O dată pe an, se organizează „Ziua Castelului”, unde voluntari oferă expoziții tematice și ghidaje gratuite în română și maghiară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *